Onko kirjoitetun tekstin aika ohi?

30.01.2024


Nopea muutosvauhti

Elämme poikkeuksellista aikaa. Aatehistoriaan perehtyneenä vertaisin nykyaikaa uuden ajan alkuun 1400– ja 1500–lukuihin. Silloin mm. kirjapainotaito, renesanssi, uskonpuhdistus ja uusien maanosien "löytäminen" muokkasivat merkittävällä tavalla maailmaa ja maailmankuvaa.

Tällä kertaa täysin uudenlaisen ajan muutoksen ajureina toimivat internetin synty, vahva digitalisoituminen, avaruusmatkailu, uushenkisyys jne. Maailma toki muuttuu jatkuvasti, mutta tällä hetkellä muutosvauhti hakee vertaistaan ja lähin vertailukohta lienee uuden ajan alku noin 500 vuotta sitten.

Miksi kirjoittaa blogia?

Tämä muutos on syvällä tavalla myös vaikuttanut viestintätapoihimme. Kirjat ovat vaihtumassa äänikirjoihin ja videoihin; blogit vlogeihin. Miksi siis kirjoittaa vielä nykyään blogia? 

Vaikka äänikirjat, podcastit ja videot ovat vähitellen muuttuneet ja muuttumassa ihmisten tärkeimmäksi tietolähteeksi, on mielestäni kirjoitetulla tekstillä edelleen oma arvonsa. Alle olen luetellut sen pari sen myönteistä puolta:

1. Lukemisen kautta voit saada tarpeellisen informaation nopeasti ja helpommin

Toki asia riippuu lukijan omasta lukunopeudesta ja kyvystä sisäistää tietoa. Olen kuitenkin huomannut, että minun on paljon nopeampi ja helpompi omaksua luettua tekstiä – etenkin, jos etsin jotain faktapohjaista asiaa. Myös kaunokirjallisuutta luen mieluiten perinteisenä kirjana. 

Tästä huolimatta katson toki myös videoita ja kuuntelen äänikirjoja. Ne kuitenkin nähdäkseni sopivat paremmin tilanteisiin, joissa teen jotain muuta. Esimerkiksi videot toimivat hyvin aamupalalla ja äänikirjat sekä podcastit kävelylenkeillä.

2. Haluan kirjoittaa tekstiä myös siksi, että se on yksi ilmaisunmuoto, joka auttaa selkiyttämään omia ajatuksia ja tuomaan niihin rakennetta. Samalla tavoin kuin esimerkiksi keskustelu tai kameralle puhuminen myös kirjoittaminen auttaa saamaan omia ajatuksia järjestykseen. Lisäksi kirjoittaminen keskustelun tai kameralle puhumisen tavoin usein avaa eri asioihin.

Teknologinen murros haastaa kirjoittamisen ja lukemisen

Nykyisin puhutaan paljon myös siitä, kuinka älypuhelimet mm. videoineen heikentävät oppimista ja keskittymiskykyä. Harvemmin samaa keskustelua käydään lukemisen tai kirjoittamisen osalta. Myös tässä suhteessa esimerkiksi blogin kirjoittamisella lukijoille on oma paikkansa. Jörn Donnerin mainossloganin sanoin: "Lukeminen kannattaa aina." Kirjoittamisen ja lukemisen taidon uskon siten jatkossakin kestävän aikaa.

Vaikka etenkin lasten ja nuorten kohdalla on mielestäni tärkeää pysähtyä sen äärelle, kuinka pahasti uusi teknologia haittaa oppimista, ei tule sivuuttaa kuitenkaan myös sitä, että uudet teknologiset kehitysaskeleet voivat myös parantaa ja lisätä oppimista. Esimerkiksi YouTube mahdollistaa aiempaa paremmat ohjeet esimerkiksi jonkin asian rakentamiseen tai oppimiseen visuaalisesti.

Siten ongelmana ei välttämättä olekaan uudet teknologiset mahdollisuudet, vaan se, miten niitä käytetään ja hyödynnetään. Mielestäni tärkeää onkin keskittyä eri teknologisten alustoiden eettisyyteen. Onko esimerkiksi oikein, että sosiaalisen media alustat rakennetaan mahdollisimman koukuttaviksi siten, että ne saavat käyttäjät riippuvaiseksi hieman samaan tapaan kuin huumeet tai uhkapelit? Erityisen huolestuttavaa tämä on vielä kehitysvaiheessa olevien lasten ja nuorten kohdalla. 

Eri teknologisen välineiden käyttäminen ja suunnittelu rakentavaan toimintaan edellyttää mm. sivistystä, järjen käyttöä ja eettisyyttä. Siksi maailmankatsomukseen, hengellisyyteen, moraaliin jne. kysymykset eivät suinkaan kuulu vain vanhaan maailmaan - niille on ehkä enemmän tarvetta kuin pitkään aikaan. On illuusio ajatella, että teknologia tai tieteen kehitys jollain tapaa tekisi arvoihin ja maailmankatsomukseen liittyvät kysymykset epärelevanteiksi - päinvastoin. Teknologiset askeleet eteenpäin ovat usein kaksiteräisiä miekkoja, joita voi käyttää joko hyvään tai pahaan.

 Näin ollen perinteinen kirjoittaminen ja lukeminen ovat tulleet vahvasti haastetuksi uusien teknologisten keksintöjen myötä. Siitä huolimatta niillä on edelleen mielestäni oma paikkansa. Ehkäpä voisi ajatella myös niin, että sekin, että voin kirjoittaa ja julkaista tällaista pohdintaa ihmisille ympäri maailmaa hetkessä on tehnyt kirjoittamisesta ja lukemisesta helpompaa. Vanhassa maailmassa tällaisesta teknologisesta mahdollisuudesta tuskin osattiin tarkalleen edes haaveilla. Siten teknologiset kehitysaskeleet eivät aina vain haasta kirjoittamista ja lukemista - ne voivat myös rakentavalla tavalla palvella sitä.